Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
EPU Alm.del Bilag 311
Offentligt
1021159_0001.png
1021159_0002.png
1021159_0003.png

Til Folketinget Energipolitiske Udvalg

ECO-rør, markedets mest energi- og miljørigtige lysrør:

Det handler om en ny erstatning for lysstofrør, som vores virksomhed introducerede i Danmark for8 måneder siden. Vi samarbejder med landets førende elektrikere og belysningseksperter, ogprodukterne er fuldt gennemtestet afRisø/DTU m.v..Vi har eksperternes udsagn for, at ECO rør er markedets mest fordelagtige løsning, både finansieltog miljømæssigt. Om end rørene ikke kan bruges overalt, så anslås at de egner sig som erstatningfor omkring 3 mio.lysrør i Danmark.Specielt vigtigt er også, at man med ECO rør kan anvende ”gamle” armaturer. Derfor slipper manfor investeringer i nye og dyre armaturer, der i mange tilfælde er hårdt markedsførte energifælder,som imidlertid vanskeligt kan bruges til fremtidige energivenlige løsninger (!).

Kundekreds:

På kort tid har vi fået Coop, Novo Nordisk, Harboes Bryggerier m.fl. som kunder, ligesom visamarbejder med Danmarks største lysrådgivningsfirma og elektrikervirksomhed.Et væsentligt antal hospitaler og kommuner har købt testordrer, og anerkender produkternes stærkekvalifikationer. En enkelt kommune, Furesø kommune, har efter en 6 mdrs. Test meddelt at defremover vil bruge ECO-rør som erstatning for gamle rør.

Problemstilling:

Vi løber imidlertid ind i en udfordring, når vi skal sælge vores energirigtige lysrør til storeoffentlige aftagere. Vi kommer i den absurde situation, at markedets bedste løsning ikke kan købes,fordi der ikke er budget til det – til trods for tilbagebetalingstider på 1-2 år.Af samme årsag fortsætter store offentlige forbrugere med at bruge lyskilder, som bruger dobbelt (!)så meget strøm som vore lyskilder, alternativt indkøbes lyskilder og installationer, som kan vise sigstærkt uhensigtsmæssige i kommende år.

Økonomi

I særdeleshed kan sundheds-, social- og uddannelsessektorer spare meget væsentlige beløb, ogundgå fejlinvesteringer.Et gæt er, at der årligt indenfor offentlige og halvoffentlige instanser kan spares 120 mio + påelektricitet ved en enkel udskiftning af gamle lysrør. I rørenes levetid er der tale om besparelser på1
700 mio. – 1 mia.. Hertil kommer at massive investeringer i nye lysarmaturer undgås eller somminimum udskydes.Et par eksempler:Bispebjerg hospital har fx ca. 8000 lysstofrør i tunnelerne under hospitalet. Den årlige besparelse ved at skifte tilECO rør vil være ca. 2,5 mio., og tilbagebetalingstiden ca. 8 måneder i forhold til en levetid på 5 år. Levetidsbesparelsen vil være ca. 12 mio.En gennemsnitlig landkommune anslås at have 5-8000 lysstofrør der med fordel kan udskiftes. Den årligebesparelse anslås til 6-900.000 om året, en tilbagebetalingstid på ca. 3 år og en levetidsbesparelse på 12-15 mio.Udskiftes teoretisk 400.000 rør i den offentlige sektor, ville resultatet være en årlig besparelse på 44 mio., samten livstidsbesparelse på 780 mio. Investeringsniveauet ville være 85 mio. og en simpel tilbagebetalingstid på 1,9år. Der ville i øvrigt spares 15.000 tons CO2 udledning per år.

Miljø

Hvert ECO rør sparer, afhængig af lysforbrug, miljøet for ca. 50-90 kg. CO2 udslip om året,grundet lavere energiforbrug.Et par eksempler:på Køge Sygehus, ved at udskifte 1.500 rør i tunnelerne under hospitalet, spare 170 tons CO2 om åretI en gennemsnitlig Dagli’ Brugs medfører skifte af 250 rør en CO2 besparelse på ca. 19 tons om året

Hvorledes kan vi komme videre?

Det er en meget stærk sag, som imidlertid har behov for at blive sat på den politiske dagsorden.Lige nu taber mange offentlige institutioner både på økonomi og miljø, fordi der mangler politiskomtanke, og måske indsigt. Det hjælperikke, at velkendte aktører, som tjener meget store summerpå den gamle teknologi, promoverer denne kraftigt.Ønsket til udvalget er at opnå en vurdering af, hvorledes og i hvilket omfang offentlige instanser kan opfordres til– og få mulighed for at foretage investering i denne energi- og miljøvenlige løsning, som også gør det muligt forinstanserne at holde sig fuldt fleksible med henblik på senere implementering af LED teknologi når den erprodukt- og markedsmæssigt moden.
Best regards/Hao Yun/Mit freundlichen Grüßen/Cordialement/med venlig hilsen

The Smarthome Company A/S

Jørgen du Plessis de Richelieu2
(+45) 28 29 30 00
3