Uddannelsesudvalget 2009-10
UDU Alm.del
Offentligt
799824_0001.png
799824_0002.png
Folketingets UddannelsesudvalgChristiansborg
Afdelingen for videregåendeuddannelser og internationaltsamarbejdeFrederiksholms Kanal 261220 København KTlf. 3392 5600Fax 3392 5302E-mail [email protected]www.uvm.dkCVR nr. 20-45-30-44
Svar på spørgsmål 163 (Alm. del):I brev af 22. januar 2010 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marianne Jelved (RV).Spørgsmål 163:"Ministeren bedes kommentere beslutningen i bestyrelsen for UniversityCollege Capitol om at nedlægge tegnsprogs- og MHS tolkeuddannelsen iÅrhus med et halvt års varsel. Især ønskes ministerens kommentar tilbeslutningens konsekvenser for de studerende på uddannelsen i Århusog konsekvenserne af, at en dækning af den uddannelse fremover kunfindes i København, idet der henvises til henvendelsen til spørgeren af15/1-10 fra Katrine Wareham på vegne af tegnsprogs- og MHStolkestuderende i Århus, jf. alm. del bilag 110.”Svar:Professionshøjskolen UCC har i brev af 12. januar 2010 meddelt, at sko-len agter at lukke afdelingen af tegnsprogs- og mundhåndssystemtolke-uddannelsen i Århus med virkning fra 31. juli 2010. Professionshøjskolenbegrunder lukningen med en "alvorlig økonomisk situation" for Centerfor Tegnsprog - Tolkeuddannelsen ikke mindst for afdelingen i Århus.Dette skyldes ifølge skolen et lavt optag, et højt frafald og en lav andel afstuderende, der fortsætter på overbygningen.I forhold til konsekvenserne for de studerende på skolen oplyser profes-sionshøjskolen, at den i forbindelse med lukningen vil være opmærksompå de studerendes individuelle behov i forhold til at færdiggøre tegn-sprogstolkeuddannelsen.Ministeriet vil i den forbindelse sikre, at processen for de studerende iÅrhus bliver så lempelig som mulig.For at afdække konsekvenserne af ét landsdækkende udbud, har jegigangsat en behovsundersøgelse, som bl.a. skal klarlægge behovet fortegnsprogstolkeuddannelsen fremover herunder i Århus. Dette vil sikre,at grundlaget for afgørelsen om tolkeuddannelsens fremtid er i orden.Uddannelsesudvalget vil blive orienteret, så snart undersøgelsens resulta-ter forelægger.
15-02-2010
2Skolen oplyser, at beslutningen nu i henhold til professionshøjskolelo-vens § 29, stk. 1, sendes til høring i Region Midtjylland, som forventes atkomme med en udtalelse efter regionsrådsmøde den 24. februar 2010,hvorefter Undervisningsministeriet orienteres om skolens endelige be-slutning.Udover de ovenfor nævnte tiltag - i form af behovsundersøgelsen ogfokus på de studerende - vil jeg afvente regionsrådets udtalelse og pro-fessionshøjskolens endelige beslutning, inden jeg agerer yderligere i denkonkrete sag.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder