Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10
UVT Alm.del Spørgsmål 257
Offentligt
893568_0001.png
893568_0002.png
893568_0003.png
893568_0004.png
893568_0005.png
893568_0006.png
Kvaliteten af bredbånd under lup !!Udvalget for Videnskab og Teknologi
Michael JensenCivilingeniørLeder af Center for NetværksPlanlægning
� CNP
Center for Network Planning, Fredrik Bajers Vej 7, DK 9220 Aalborg EastPhone: +45 9940 8747, Fax: +45 98151739 E-mail: mj(at)es .aau.dk
Om Center for NetværksPlanlægning (CNP)
Center for Netværksplanlægning (CNP) hører under Aalborg Universitet(AAU)CNP har igennem en længere årrække arbejdet med forskning, uddannelse,innovation og iværksætteri inden for it- og teleområdet.CNP samarbejder i blandt andet Japan, USA, Indien, Holland og Italien.
Bredbåndsforbindelserne lover mere end de kan holde
Hovedregel:10 Mbit/sersjældent10 Mbit/s
Ringe bredbåndskvalitet er et problem for højhastighedssamfundet
Med det stigende fokus på bredbånd og bredbåndshastigheder, er det i dag – mere end nogensindetidligere – aktuelt at få analyseret kvaliteten af det bredbånd, som leveres til danskerne.Ofte udbydes eksempelvis 10 Mbit/s, men der garanteres kun langt lavere hastigheder.Problemet med de udbudte hastigheder og de hastigheder der reelt leveres er, at forbrugerne kan misteyderligere tillid og tiltro til bredbåndsforbindelserne og i mindre grad vil efterspørge de højerehastigheder.Det har derudover stor betydning for danskernes udnyttelse af de muligheder, som høje hastighedertilbyder, hvorvidt de reelt har adgang til de høje hastigheder, eller blot har adgang på ”papiret”.Problemstillingen er ikke kun gældende for udkantsområder, men omfatter også mange husstande i destørre byer. I England måles den reelle kvalitet af en forbindelse af uafhængig 3. part til stor gavn forforbrugerne. I Danmark indrapporteres kvaliteten fra ejeren af infrastrukturen.
til kablede teknologier ogmere præcist xDSL ogkabelmodem.EU sætter fokus på bredbåndshastigheder der lover mereend de holder –fibernet og trådløst er undtagetEU-Kommissionen sætter fokus på problemet og iværksætter en undersøgelse af alle EU-landesbredbåndskvalitet.Undersøgelsen omfatter xDSL og kabel-net, dvs. kobbernettet og coax-forbindelser.Trådløse teknologier er udelukket fra undersøgelsen, da det er sværere at opgøre.Derudover indgår fibernet ikke i undersøgelsen pga. den teknologiske overlegenhed ogevne til at sikre høj og garanteret bredbåndskvalitet.I modsætning til xDSL, er afstanden fra centralentil forbrugerne ikke så kritisk ved fiber til hjemmetforbindelser, hvor en effektiv hastighed somhovedregel er den samme som den markedsførte.
Men undersøgelse vil kun kradse i overfladen.
Grundig dansk kortlægning af bredbåndskvaliteten
CNP har en unik styrkeposition inden for analyse af bredbåndskvaliteten vedforskellige metoder.
CNP har senest lavet en kortlægning af teoretiske og faktiskebredbåndshastigheder i et udvalgt geografisk område i Jylland, som viser etoverraskende resultat.
CNP ønsker at forelægge resultaterne for Udvalget for Videnskab og Teknologi,og indlede en dialog og drøftelse med udvalget omkring mulighederne vedovenstående arbejde i en større (landsdækkende) skala, så der kan skabes etendnu mere præcist billede af bredbåndsudviklingen i Danmark.