Udvalget vedrørende Grønlandske Forhold 2008-09
L 128
Offentligt
670865_0001.png
STATSMINISTERIETDato: 21. april 2009
Statsminister Lars Løkke Rasmussens svar på spørgsmål nr. 29 (L 128) stillet af Ud-valget vedrørende Grønlandske Forhold.
Spørgsmål:Bestemmelsen i hjemmestyrelovens § 10 stk 3, om at regeringen kan pålægge hjem-mestyret at gennemføre foranstaltninger, som er nødvendige til opfyldelse af internati-onale forpligtigelser, er ikke medtaget i udenrigskapitlet, idet der ifølge lovforslagetsbemærkninger er lagt til grund, at en sådan beføjelse tilkommer regeringen også udenen særlig hjemmel i selvstyreloven.Betyder dette, at hvis Grønland overtræder f.eks. FN´s Børnekonvention, så kan rege-ringen pålægge Grønlands Selvstyre, at bringe forholdende i orden således at man le-ver op til f.eks. FN´s Børnekonvention.Svar:Det fremgår af forslag til lov om Grønlands Selvstyre § 16, stk. 1, at Grønlands Selv-styre er undergivet de forpligtelser, der følger af folkeretlige aftaler og andre internati-onale regler, som til enhver tid er bindende for riget.
Af bemærkningerne til § 16 fremgår, at bestemmelsen i stk. 1, i alt væsentligt svarer tilhjemmestyrelovens § 10, stk. 1 og 3, hvorefter regeringen kan pålægge hjemmestyretat gennemføre foranstaltninger, som er nødvendige til opfyldelse af internationale for-pligtelser. Det fremgår endvidere, at en tilsvarende bestemmelse ikke er medtaget iudenrigskapitlet, idet det er lagt til grund, at en sådan beføjelse tilkommer regeringenogså uden en særlig hjemme i selvstyreloven.
Regeringen vil således også efter ikrafttrædelse af selvstyreloven kunne pålægge selv-styret at gennemføre foranstaltninger, som er nødvendige til opfyldelse af internationa-le forpligtelser, herunder til opfyldelse af FN’s Børnekonvention, som er gældende forGrønland.