Udvalget vedrørende Grønlandske Forhold 2008-09
UGF Alm.del
Offentligt
687252_0001.png
STATSMINISTERIETDato: 18. maj 2009
Statsminister Lars Løkke Rasmussens svar på spørgsmål nr. 36 (UGF alm. del) stilletaf Udvalget vedrørende Grønlandske Forhold. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraSøren Espersen (DF).
Spørgsmål:Vil ministeren oplyse, hvor mange stemmeberettigede der er i forbindelse med detkommende valg til Grønlands Landsting – herunder hvor mange af disse, der har bo-pæl i Danmark?
Svar:Statsministeriet har indhentet følgende udtalelse fra Grønlands Hjemmestyre:”Grønlands Hjemmestyre kan desværre ikke besvare spørgsmålet fyldestgørende. Ihenhold til Landstingslov nr. 1 af 17. april 2009 om ekstraordinært valg til GrønlandsLandsting, § 3, har vælgere, der midlertidigt har taget ophold uden for Grønland ogopfylder betingelserne i § 2 i landstingslov om valg til Grønlands Landsting, mulighedfor at blive optaget på valglisterne senest 12. maj 2009.De kommunale valgbestyrelser skal herefter udarbejde en tillægs-valgliste for de per-soner som midlertidigt har taget ophold uden for Grønland og opfylder betingelserne i§ 2 i landstingslov om valg til Grønlands Landsting. Grønlands Hjemmestyre har end-nu ikke samtlige indberetninger om antal stemmeberettigede ved det kommende valg.Indberetninger forventes at foreligge fredag den 15. maj 2009, efter svarfristens udløb.Til orientering var der ved folkeafstemningen om selvstyre den 25. november 200839.285 stemmeberettigede. Antallet af stemmeberettigede ved det kommende valg den2. juni 2009 forventes ikke at afvige væsentligt herfra.”Grønlands Hjemmestyre er anmodet om at fremsende supplerende oplysninger omantal stemmeberettigede inklusiv antal stemmeberettigede med bopæl i Danmark, nårdisse oplysninger foreligger. Statsministeriet vil efterfølgende fremsende disse oplys-ninger til udvalget.