Kulturudvalget 2008-09, 2008-09
KUU Alm.del Bilag 129, Alm.del Beretning 2
Offentligt
636980_0001.png
636980_0002.png
636980_0003.png
Beretning nr.2
Folketinget 2008-09Beretning afgivet af Kulturudvalget den 21. januar 2009
Beretningom
hævdelse af det danske sprog1. IndledningSprogudvalgets anbefalingerRegeringen nedsatte i forlængelse af beslutningsforslag nr. B 56 fra folketingsåret 2006-07, jf.Folketingstidende, 2006-07, FF side 3568, tillæg A side 3465 og 3467, i 2007 et sprogudvalg omforberedelse af en dansk sproglov. Dette sprogudvalg udgav i 2008 en rapport, »Sprog til tiden –rapport fra sprogudvalget«, Kulturministeriet, 2008, som fremkom med en lang række forslag tilstyrkelse og fastholdelse af det danske sprog, der åbenlyst for alle er truet af den udbredelse, somengelsk har fået i nutiden. Efterfølgende blev der den 2. oktober 2008 afholdt en opfølgningskonfe-rence på Det Kongelige Bibliotek med deltagelse af eksperter, embedsmænd og folketingsmedlem-mer.Sprogudvalget havde mange gode ideer og udkast til at styrke dansk, men gennemgående var derkun tale om anbefalinger. Adskillige af sprogudvalgets medlemmer, herunder formanden, foreslogimidlertid at formulere bindende bestemmelser, som sikrer, at brugen af dansk ikke afskaffes »iuddannelser, hvis kandidater hovedsageligt er beskæftiget i dansk sammenhæng«.Endvidere anbefalede rapporten, at nye termer og deres oversættelse til og fra bl.a. engelsk børsamles i en national termbank, som administreres og koordineres af et nationalt terminologicenter,som kan sikre maksimal videndeling.MøderUdvalget har behandlet beretningen i 2 møder.2. Politiske bemærkningerEt flertal i udvalget (S, DF, SF og EL) har til hensigt under hensyntagen til eksisterende forlig atforpligte universiteterne med bindende bestemmelser for at sikre den fortsatte eksistens og udvik-ling af det danske sprog. Det er ikke flertallets hensigt at udelukke engelsk, men at sikre fleksibelparallelsproglighed og undervisning, der tilgodeser sproglige kompetencer på både dansk og en-gelsk.Det bør efter flertallets opfattelse endvidere sikres, at der fortsat eksisterer danske videnskabeligeformidlingskanaler af høj kvalitet, således at der fortsat kan foregå publicering af videnskabeligeresultater på dansk.
2
LovforslagFlertallet pålægger regeringen at forberede et lovforslag, der forpligter universiteterne i Danmarktil at drage omsorg for, at dansk fastholdes som videnskabs- og undervisningssprog både på bache-lor- og kandidatuddannelserne.Flertallet bemærker, at formålet med beretningen er at sikre, at det danske sprog fortsat bruges ogudvikles på universiteterne, så det forbliver et komplet og samfundsbærende sprog, og forhindre, atdansk reduceres til et sekundært sprog.Sikring af dansk som formidlings- og undervisningssprogFlertallet vil også med lovforslaget forpligte universiteterne dels i forhold til formidlings- og un-dervisningssproget, dels i forhold til kommunikationen med ansatte og studerende. Udviklingen afdansk som formidlings- og undervisningssprog skal sikres, ved at universiteterne på uddannelser,hvis kandidater hovedsagelig er beskæftiget i dansk sammenhæng, forpligtes til at gennemføre væ-sentlige dele af undervisningen på dansk og til at bidrage til, at det centrale faglige ordforråd (ter-minologi) registreres og defineres i en landsdækkende termbank.TerminologicenterFlertallet vil have et terminologicenter oprettet under Dansk Sprognævn, som skal drive en offent-ligt tilgængelig flersproglig termbank. Terminologicenteret skal understøtte arbejdet med fagsprogeti de faglige miljøer og sikre videndeling indbyrdes mellem miljøerne og det omgivende samfund.Resumeer på danskFlertallet vil med forslaget sikre, at ph.d.-afhandlinger og doktorafhandlinger, der skrives påfremmedsprog, indeholder dækkende danske resumeer for at sikre en bred formidling af resultater-ne. Derudover skal universiteterne forpligtes til at formidle relevante dele af det videnskabeligearbejde ved f.eks. at oversætte til dansk til nytte for offentligheden.Studieadministrative forhold m.v. på danskFlertallet vil endvidere sikre, at universiteterne forpligtes til at sikre, at ansættelsesvilkår, sikker-hedsbestemmelser og anden information, som er af betydning for de ansatte på universiteterne, ogsåer tilgængelig på dansk. Desuden skal information om de centrale studieforløb være tilgængelig pådansk, og henvendelser til universitetet skal fortsat kunne ske på dansk.Fremsættelse og lovovervågningFlertallet pålægger regeringen at fremsætte lovforslaget, så loven kan få effekt senest i efteråret2009. Lovændringerne og deres effekt skal følges tæt af en evaluering.Der udarbejdes hvert andet år en rapport, et sprogbarometer, som registrerer udviklingen i sprog-brugen på de videregående uddannelser, omfanget af videnskabelig publicering på dansk og frem-medsprog samt andre målbare sprogtendenser i samfundet. Rapporten oversendes til Folketinget ibegyndelsen af året.Forslagets gennemførelseDe bindende bestemmelser kan formuleres som et forslag til ændring af universitetsloven, f.eks.gennem en tilføjelse til § 2 (Formål).
3
Økonomiske konsekvenserDe økonomiske konsekvenser af forslaget skal beregnes, og universiteterne skal kompenseresfuldt ud for de udgifter, de pålægges.Et mindretal i udvalget (V, KF og Simon Emil Ammitzbøll (UFG)) kan ikke støtte beretningen, damindretallet ønsker at afvente det sprogudspil, som regeringen allerede har meddelt fremlæggesprimo 2009. Mindretallet anser udviklingen af dansk som et fuldstændigt og samfundsbærendesprog som væsentligt og ser også en udfordring i at sikre, at dansk også fremover udvikles som vi-den- og forskningssprog. Samtidig er det mindretallets opfattelse, at det som led i målsætningen omat skabe universiteter i verdensklasse er centralt, at danske forskere og studerende fuldt ud kan del-tage i videnudveksling med udlandet. Universiteterne har i den forbindelse et ansvar for at sikrebegge hensyn. Mindretallet er desuden betænkelig ved de høje årlige ekstraomkostninger, som be-retningen vil resultere i. Det er mindretallets klare opfattelse, at udviklingen af dansk som et stærktog samfundsbærende sprog ikke må ske på bekostning af høj faglig kvalitet. Mindretallet oplyser, atRV og LA, som ikke har medlemmer af udvalget, støtter mindretallets udtalelse.P.u.v.KARINNØDGAARDformand