Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 7 vedrørende forslag til lov om ændring af lov for Færøerne om rettens pleje (Massemediernes kildebeskyttelse, børnesagkyndige dommere og udenlandske advokater på
Færøerne m.v.) (L 203), som Folketingets Udvalg vedrørende Færøske Forhold har stillet til justitsministeren den 26. april 2007.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 7 vedrørende forslag til lov om ændring af lov for
Færøerne om rettens pleje (Massemediernes kildebeskyttelse, børnesagkyndige dommere og udenlandske advokater på Færøerne m.v.) (L 203):

 

”Når det gælder hjemmelen til at fastsætte regler for udenlandske advokaters virke på Færøerne, vil ministeren, ud over at fastsætte regler for islandske advokater, også fastsætte regler for advokater fra EU-lande på Færøerne eller på anden måde inddrage EU-relaterede regler?”

 

Svar:

 

Som der nærmere er redegjort for i pkt. 2.6 i lovforslagets almindelige bemærkninger, er den foreslåede bemyndigelsesbestemmelse i den færøske retsplejelovs § 130 (lovforslagets § 1, nr. 5) begrundet i den såkaldte Hoyvik-aftale mellem Danmarks regering og Færøernes landsstyre på den ene side og Islands regering på den anden side om økonomisk samarbejde mellem Færøerne og Island.

 

Hvis lovforslaget vedtages, agter Justitsministeriet efter drøftelse med Færøernes Hjemmestyre at fastsætte regler, der giver islandske advokater samme muligheder for at etablere sig og drive advokatvirksomhed mv. på Færøerne som i Danmark.

 

Som anført i lovforslagets bemærkninger er det Færøernes landsstyres politik, der støttes fuldt ud af regeringen, at tilvejebringe bedre muligheder for Færøerne til at deltage i den europæiske økonomiske integrationsproces. I det omfang, der indgås aftaler med andre lande om økonomisk samarbejde, vil der således kunne være behov for at kunne give også andre udenlandske advokater end islandske advokater mulighed for at drive advokatvirksomhed på Færøerne.