Til Folketingets Udvalg vedrørende Det Etiske Råd

Ministeren

 

 

 

 

 

 

24. marts 2006

 

 

 

 



Folketingets udvalg vedrørende Det Etiske Råd har med skrivelse af 14. februar 2006 anmodet om min besvarelse af spørgsmål UER alm. del – spørgsmål 4.

 

Spørgsmål UER alm. del . spørgsmål 4:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 19. januar 2006 fra Det Etiske Råd vedrørende videreførelse og finansiering af BioTIK-portalen, jf. alm. del – bilag 20, og herunder oplyse hvad ministeren agter at gøre på baggrund af Det Etiske Råds brev. ”

 

 

Svar:

Folketinget har ved lov om Det Etiske Råd (9. juni 2004) vedtaget, at rådets virksomhedsområde er de etiske spørgsmål, der knytter sig til forskning i og anvendelse af bio- og genteknologier, der berører mennesker, natur, miljø og fødevarer. Rådet har også til opgave at varetage informations- og debatskabende aktiviteter om de etiske problemstillinger og udfordringer, som samfundet står overfor, og Rådet skal løbende holde offentligheden orienteret om udviklingen. Yderligere har Rådet ansvar for, at de etiske spørgsmål gøres til genstand for debat i offentligheden.

 

Rådets virksomhedsområde indeholder således nu den oplysningsopgave, der hidtil har været varetaget med BioTIK-portalen, herunder information og dialog om forskning i og anvendelse af bio- og genteknologier, der berører mennesker, natur, miljø og fødevarer.

 

Rådet oplyser i sit brev til udvalget, at man har undersøgt muligheden for ekstern finansiering af BioTIK-portalen hos ca. 60 organisationer, fonde og myndigheder, og at Rådet konkluderer, at der ikke er mulighed for ekstern finansiering af en videreførelse af portalen. Det tager jeg til efterretning, og jeg beklager, hvis det medfører, at BioTIK-portalen ikke kan videreføres.

 

Jeg har stor tillid til, at Det Etiske Råd varetager dets opgaver omhandlende rådgivning og oplysning om spørgsmål vedrørende forskning i og anvendelse af bio- og genteknologier på den måde, som Rådet finder bedst og gennem de kanaler, som rådet finder mest hensigtsmæssige.

 

 

 

 

 

Lars Barfoed             

 

 

 /Malene Linderoth