Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2005-06, 2005-06
FLF Alm.del Bilag 66, Alm.del Beretning 2
Offentligt
218622_0001.png
218622_0002.png
218622_0003.png
Beretning nr.2
Folketinget 2005-06
Beretning afgivet af Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri den 4. november 2005
Beretningom
Skærpet dyrevelfærdskontrol og øget kontrol med dyretransporter1. IndledningRegeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti) og Dansk Folkeparti indgik den 27. maj2005 en aftale om Danmarks Fødevareforsknings økonomiske rammer, Fødevarestyrelsens strukturog fødevareloven. Af aftalen fremgik, at der skulle gennemføres:»…en undersøgelse af dyrevelfærdskontrollen, herunder frekvensen for kontrollen, antallet af op-følgende tilsyn samt mulighederne for at inddrage og ansvarliggøre de privatpraktiserende dyrlæger.Endvidere analyseres dyrlægernes kontrol, ansvar og rolle i forbindelse med dyretransporter.«Familie- og forbrugerministeren nedsatte ved brev af 14. juni 2005 en arbejdsgruppe, der skulleforetage en analyse af dyrevelfærdskontrollen og af kontrollen med dyretransporter. Arbejdsgrup-pen har herefter udarbejdet »Rapport om dyrevelfærdskontrol og dyretransporter« af 4. oktober2005. Rapporten blev oversendt til udvalget i forbindelse med familie- og forbrugerministerens be-svarelse af spørgsmål 24, jf. FLF alm. del – svar på spm. 24.2. Udvalgets behandlingUdvalget har stillet 1 spørgsmål til familie- og forbrugerministeren til mundtlig besvarelse, somdenne har besvaret i et samråd med udvalget den 3. november 2005.Udvalget har tillige stillet 2 spørgsmål til familie- og forbrugerministeren til skriftlig besvarelse.Ministeren har besvaret det ene spørgsmål og forventes snarest at besvare spørgsmålet om oversen-delse af det talepapir, der lå til grund for ministerens mundtlige besvarelse af spørgsmålet.En oversigt over bilag på udvalgets alm. del, som har relevans for beretningen, er optrykt som bi-lag til beretningen.3. Politiske udtalelserEtmindretali udvalget (S, RV, SF og EL) pålægger regeringen at gennemføre følgende tiltag:1. Oprettelse af et dyrevelfærdsrejsehold i Fødevarestyrelsens regi.Det er tydeligt, at der er et stort behov for at koordinere indsatsen mod overtrædelser af dyre-værnsloven og for at have en ekspertise på området, der kan assistere politiet i vanskelige sager,være med til at lave oplysende arbejde og forestå den interne koordinering og efteruddannelse afFødevarestyrelsens medarbejdere. Det er afgørende, at rejseholdet bliver forankret i fødevareregio-nerne, og at der placeres en dyrlæge med særlig kompetence i dyrevelfærd i hver region.Forslaget følger i øvrigt det beskrevne forslag i den af familie- og forbrugerministeren nedsattearbejdsgruppes rapport af 4. oktober 2005 om dyrevelfærdskontrol og dyretransporter, jf. rapportenspkt. 6.2.3.
2
2. Forøgelse af frekvensen af velfærdsbesøg fra 5 pct. til 10 pct.Det er tydeligt, at der stadig er store problemer med at overholde dyrevelfærden i de danskekvæg- og svinestalde. Forøgelsen af frekvensen af velfærdsbesøgene fra 2 pct. til 5 pct. sammen-holdt med, at besøgene skulle være uanmeldte, medførte en markant stigning i antallet af politian-meldelser og indskærpelser. Stadig er det dog kun i gennemsnit hvert 20. år, en landmand kan for-vente at blive kontrolleret, hvilket slet ikke er tilstrækkeligt. Det foreslås derfor at øge antallet afuanmeldte velfærdsbesøg fra 5 pct. til 10 pct. i kvæg- og svinebesætninger.Konsekvensen af forslaget er beskrevet i den af familie- og forbrugerministeren nedsatte arbejds-gruppes rapport af 4. oktober 2005 om dyrevelfærdskontrol og dyretransporter, jf. rapportens punkt6.2.1.3. Inden den 1. januar 2006 sikres det, at mindst 10 pct. af alle dyretransporter kontrolleres,således at kontrolhyppigheden kommer langt op over de 220 kontroller, der blev foretaget i 2004.4. Fra den 1. januar 2006 indføres der regler, der indebærer, at overtrædelse af reglerne fortransport af dyr mere end tre gange medfører, at vognmanden mister retten til at foretagedyretransporter, såfremt overtrædelsen angår fejl i forbindelse med dyrene såsom lastetæthed,transporttid, strøelse, vand og foder.Etandet mindretali udvalget (V og KF) har ikke på den korte tid, der har været til rådighed til attage stilling til beretningen, haft mulighed for at vurdere beretningens indhold. Partierne havde ger-ne set, at afgivelse af beretningen var blevet udskudt et par dage.Ettredje mindretali udvalget (DF) støtter forslaget om at oprette et dyrevelfærdsrejsehold. DFmener dog, at en eventuel finansiering skal findes i kredsen af de partier, der står bag indgåelsen afet forlig om finansloven for 2006.DF støtter tillige forslaget om at øge frekvensen af velfærdsbesøg fra 5 pct. til 10 pct. DF menerdog, at en eventuel finansiering skal findes i kredsen af de partier, der står bag indgåelsen af et for-lig om finansloven for 2006.DF kan endvidere følge intentionerne i forslaget om at sikre, at mindst 10 pct. af alle dy-retransporter kontrolleres. DF kan dog se problemer med at nå målet inden den 1. januar 2006. DFer positiv over for tanken, men vil gerne have forslaget belyst grundigere, end det er beskrevet i»Rapport om dyrevelfærdskontrol og dyretransporter«.Dansk Folkeparti støtter opfordringen om at indføre regler, der indebærer, at overtrædelse af reg-lerne for transport af dyr mere end tre gange medfører, at en vognmand mister retten til at foretagedyretransporter. DF ser gerne, at arbejdet hermed allerede går i gang nu. Et medlem af DF har tilligeden 4. november 2005 stillet et § 20-spørgsmål til justitsministeren om samme tema og foreslår ind-førelse af en klippekortordning for vognmænd analogt med klippekortordningen for bilister.
P.u.v.CHRISTIANH. HANSENFormand
3

Bilag 1

Bilag på Fødevareudvalgets alm. del, som har relevans for beretningenBilagsnr.TitelFolketingsåret 2004-05, 2. samlingFLF alm.Aftale af 27. maj 2005 mellem regeringen (Venstre ogdel – bilag 189Det Konservative Folkeparti) og Dansk Folkeparti omDanmarks Fødevareforskning, Fødevarestyrelsen ogfødevarelovenFolketingsåret 2005-06FLF alm. del – bilag 63 Udkast til beretning om opfølgning af rapporten omdyrevelfærdFLF alm. del – spm. 55 Spm. om oversendelse af det talepapir, der lå til grundfor ministerens besvarelse af samrådsspørgsmål N den3. november 2005, til familie- og forbrugerministerenFLF alm. del – svar på Svar på spm. om, hvad status er for rapporten om ana-spm. 24lyse af dyrlægernes kontrol, ansvar og rolle i forbindel-se med dyretransporter, og hvornår rapporten vil bliveoversendt til udvalget, fra familie- og forbrugerministe-renFLF alm. del – sam-Samrådsspm. om, hvornår og hvordan ministeren vilrådsspm. Nfølge op på »Rapport om dyrevelfærdskontrol og dy-retransporter« afgivet af en tværministeriel arbejds-gruppe i oktober 2005, til familie- og forbrugerministe-ren