Særomvisning om genforeningen

I anledning af årsdagen for genforeningen den 15. juni gentager Folketinget en særomvisning, der første gang blev udbudt i 2020. På særomvisningen kan du høre historien om genforeningen med Sønderjylland – set fra magtens centrum, landets parlament på Christiansborg.

Større

1920 var et begivenhedsrigt år i dansk politik og bød ud over selve genforeningen bl.a. på hele tre folketingsvalg, en ændring af grundloven og et forsøg på statskup. På omvisningen bliver du klogere på den turbulente politiske tid omkring genforeningen. Vi har lagt vægt på at vise dig udvalgte lokaliteter, genstande og kunstværker, som fortæller historien om genforeningen set fra landets parlament.

Du oplever bl.a. Folketingssalen og det ikoniske og nyligt restaurerede repræsentationslokale Samtaleværelset. Du vil også se den særlige minderude, der blev fremstillet i forbindelse med genforeningen, og opleve de originale valgplakater fra 1920 i udvalgsværelset, som bliver kaldt Det Sønderjyske Værelse.

Omvisningen er en særomvisning med et specifikt indhold. Omvisningen kan dog variere, alt efter hvad der sker i huset den pågældende dag.

Omvisningen er for enkeltpersoner og mindre grupper. Den varer 75 minutter og kan bookes i 2 weekender i juni 2023. Der er trapper og niveauforskelle undervejs, så kontakt Besøgstjenesten, hvis du (eller nogen i gruppen) er gangbesværet/bruger kørestol. Bemærk, at omvisningen er mindre velegnet til børn under 12 år.

Det er gratis at deltage i omvisningen.

Book en omvisning til enkeltpersoner eller små grupper
Større

Hør podcastserien »Genforeningen«

Hør eller genhør podcastserien om Sønderjyllands historie og Genforeningen i 1920. Serien er lavet af Kongerækken hos Politiken Historie i samarbejde med Folketinget.
Større

»Genforeningen« afsnit 2

»Genforeningen« afsnit 2: En sten i skoen: Den gottorpske hertug blev den danske konges værste mareridt
Større

»Genforeningen« afsnit 3

»Genforeningen« afsnit 3: Det slesvigske spørgsmål: Nationalismen samlede befolkningerne, men splittede riget.
Større

»Genforeningen« afsnit 4

»Genforeningen« afsnit 4: Fængsling og udvisning: Den danske befolkning syd for Kongeåen blev undertrykt i det tyske kejserrige
Større

»Genforeningen« afsnit 5

Afsnit 5: Kongen triumferede til hest, men genforeningen var fyldt med bitre konflikter
Større

»Genforeningen« afsnit 6

Afsnit 6: Mindretallene trives, men det nationale spørgsmål kan stadig bringe sønderjyske sind i kog.

Kontakt Folketingets Besøgstjeneste

Telefon: +45 3337 3221
Alle hverdage klokken 8.30 - 15.00

Send e-mail