300 parlamentarikere i København drøfter NATO's sikkerhedspolitiske udfordringer

15.09.2023

Parlamentarikerne på sessionen vil vedtage resolutioner, godkende rapporter og drøfte de vigtigste beslutninger fra NATOs topmøde i juli.

Næsten 300 parlamentarikere fra de 31 NATO-lande vil 6. – 9. oktober mødes i København for at drøfte de aktuelle sikkerhedsudfordringer for den transatlantiske forsvarsalliance.  

Det sker på den årlige session for NATOs parlamentariske forsamling, der er den demokratisk-parlamentariske gren af alliancen. Det er første gang siden 2005, at forsamlingen finder sted på dansk jord.  Som formand for Folketinget er Søren Gade forsamlingens vært. 

»Forsamlingen er et vigtigt mødested for drøftelser på tværs af lande og partier. NATOs beslutninger kræver enighed blandt medlemslandene. Derfor tjener den parlamentariske forsamling et vigtigt formål med at skabe fælles forståelse for den aktuelle sikkerhedspolitiske virkelighed, der har ændret sig med Ruslands aggressionskrig mod Ukraine«, siger Søren Gade.     

Parlamentarikerne på sessionen vil vedtage resolutioner, godkende rapporter og drøfte de vigtigste beslutninger fra NATOs topmøde i juli.

Den danske delegation består af ti folketingsmedlemmer med delegationsformand Mads Fuglede (V) og næstformand Karsten Hønge (SF) i spidsen. 

Sessionen åbnes med en pressekonference fredag 6. oktober. Her deltager formanden for den danske delegation Mads Fuglede (V) sammen med den fungerende præsident for NATOs Parlamentariske Forsamling Michal Szczerba fra Polen og NATOs Parlamentariske forsamlings generalsekretær Ruxandra Popa fra Frankrig. De vil besvare spørgsmål om forsamlingens aktuelle opgaver. 

Lørdag 7. oktober og søndag 8. oktober er der sessioner, hvor parlamentarikere drøfter forskellige aspekter. Her vil bl.a. udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, forsvarsminister Troels Lund Poulsen og udviklingsminister Dan Jørgensen deltage sammen med en række eksperter. 

Mandag 9. oktober vil Folketingets formand Søren Gade, statsminister Mette Frederiksen, NATOs vicegeneralsekretær Mircea Geoana og Ukraines parlamentsformand Ruslan Stefanchuk tale til plenarforsamlingen. 

Samme dag vil der også være et indlæg fra den belarusiske menneskerettighedsaktivist Sviatlana Tsikhanouskaya.

Hele programmet for den parlamentariske forsamling kan ses på NATOs Parlamentariske Forsamlings hjemmeside: 

Yderligere oplysninger  
Presseansvarlig Claus Brask
33 37 34 48