Nye forholdsregler for at begrænse coronasmitte i Folketinget

09.11.2020

Præsidiet vedtog den 3. november en række restriktioner, der i første omgang gælder til 22. november.

Vandrehallen

Folketingets Præsidium besluttede den 3. november at indføre en række nye tiltag i Folketinget, efter at flere folketingsmedlemmer er blevet konstateret smittet med coronavirus. 

For Præsidiet er det helt centralt at kunne holde Folketingets parlamentariske kerneopgaver kørende. Samtidig indfører man en række forholdsregler, der har det til fælles, at de begrænser den samlede smitterisiko i Folketinget. 

»Det er afgørende for det danske samfund, at vi holder Folketinget i gang. Hvis Folketinget går i stå, kan vi f.eks. ikke vedtage den lovgivning, som skal bringe Danmark bedst muligt gennem coronakrisen. Vi fokuserer nu målrettet på det parlamentariske arbejde, men begrænser samtidig antallet af gæster udefra. Det gør vi for at nedsætte den samlede smitterisiko. Det er beklageligt, men lige nu er det nødvendigt«, siger Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S). 

Fra den 4. november og frem til den 17. januar 2021 gælder derfor følgende begrænsninger: 

  • Ingen eksterne gæster ved udvalgshøringer 
  • Udvalgsmøder, herunder åbne samråd, gennemføres så vidt muligt som videokonferencer, dog således at udvalgsformand, minister og samrådsspørger er fysisk til stede
  • Højst fire eksterne deltagere ved foretræde for udvalg eller i udvalgenes møder med eksterne deltagere
  • Alle konferencer aflyses
  • Alle omvisninger aflyses 
  • Højst fire eksterne gæster til møder og lignende 
  • Ingen adgang for pressefolk, der ikke har privilegeret adgang   
  • Ingen erhvervspraktikanter

Præsidiets nye forholdsregler kommer oven i en række initiativer, som Folketinget i forvejen har taget i overensstemmelse med sundhedsmyndighedernes retningslinjer. 

Der har siden foråret været begrænsninger på, hvor mange der må være i Folketingets lokaler. Alle udvalg og partigrupper er blevet opfordret til at arbejde hjemmefra så meget som muligt. Skoleklasser har ikke kunnet komme på besøg og gennemføre det populære spil ”Politiker for en dag”. Og fra næste uge sker afstemningerne i Folketingssalen med endnu større afstand mellem medlemmerne.