Anderledes rammer ved Folketingets åbning

16.09.2020

Situationen med covid-19 har konsekvenser for nogle af de faste traditioner, når Folketinget åbner

Åbningen af Folketinget den 6. oktober klokken 12 vil også i år blive festlig, men for at undgå smittespredning med covid-19 virus er rammerne på flere punkter lidt anderledes, end de plejer at være.

Situationen med covid-19 betyder, at det har været nødvendigt at begrænse adgangen til logerne oppe over Folketingssalen.

»Den kongelige familie og enkelte repræsentanter for det officielle Danmark, Grønland og Færøerne får selvfølgelig en invitation, som de plejer. Men vi må desværre skære ned på de mange andre, som plejer at overvære åbningen. Det er ærgerligt, men sikkerheden kommer i første række«, siger Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen.

Medlemmerne vil efter åbningen forlade Folketingssalen gennem forskellige udgange, så man undgår, at for mange stimler sammen. Derfor vil det først og fremmest være partiformændene, som går ud ad hoveddøren til de ventende journalister i Vandrehallen.

Der vil også på åbningsdagen være restriktioner på journalisternes adgang til Folketinget og specielt Vandrehallen, der er den store færdselsåre i Folketinget. Det sker for at undgå, at pressefolk står for tæt, når de opholder sig på et lille areal for at få en kommentar.

Åbningsgudstjenesten, der plejer at foregå i Christiansborg Slotskirke, er i år flyttet til den større Holmens Kirke, som tidligere har været benyttet ved Folketingets åbning. Senest da Christiansborg Slotskirke blev renoveret i årene 1992 – 1996 efter en brand i juni 1992. For at undgå unødig risiko for smittespredning er der ikke offentlig adgang til kirken, men som noget nyt bliver gudstjenesten transmitteret direkte på Folketingets tv-kanal. Gudstjenesten begynder klokken 10.