Uvildig ekspertgruppe skal granske nedlukning

23.06.2020

Bredt politisk flertal bag ønske om at kaste lys over de beslutninger, som lå til grund for nedlukningen af Danmark i marts måned.

Et politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance har i dag besluttet at lade en uvildig ekspertgruppe stå for en udredning af håndteringen af covid-19. Gruppen skal både undersøge sundhedsvæsnets beredskab og de beslutninger, der lå til grund for nedlukningen af Danmark, da pandemien ramte Danmark i marts i år. 

Det er samme undersøgelsesform, som blev brugt i forbindelse med udredningen af Danmarks militære engagement i Kosovo, Irak og Afghanistan.  

Professor emeritus Jørgen Grønnegård Christensen er udpeget til formand for gruppen. Han skal bistå med at sammensætte et hold på fem eksperter med dyb viden inden for jura, økonomi og samfunds- og sundhedsvidenskab. 

”Danmark har været gennem en ekstraordinær krise. På kort tid skulle Folketinget tage vidtrækkende beslutninger med store konsekvenser for folks liv og økonomi. Udredningen skal hjælpe med, at vi drager læring af et indgreb af historiske dimensioner, så vi kan stå bedre rustet, hvis Danmark igen bliver ramt af en pandemi”, siger Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen. 

Arbejdet med udredningen skal følges af en undergruppe under Udvalget for Forretningsordenen. Karsten Lauritzen (V) er formand for undergruppen.  

”Jeg er utroligt glad for, at stort flertal i Folketinget er endt med at bakke op om en ekspertudredning. Det tjener folkestyret til ære, at et flertal ønsker ikke blot at undersøge regeringen, men også egne politiske beslutninger i form af hastelovgivning. Der kunne næppe findes nogen mere kvalificeret samfundsforsker end Jørgen Grønnegård Christensen til at stå i spidsen for arbejdet. Der er grund til at glæde sig over, at han har indvilget i opgaven”, siger han.  

Ekspertgruppen vil evaluere perioden fra begyndelsen af januar, hvor det begyndte at stå klart, at coronavirus ville sprede sig fra Kina, og frem til at Danmark begyndte den gradvise genåbning i maj måned.

Ifølge tidsplanen vil ekspertgruppen forelægge resultaterne af deres udredning i januar 2021. 

Læs beretningen bag udredningen

 

Sideansvarlig: Claus Brask