Folketingets Formand: Når Danmark er bedst!

17.03.2020

Folketinget kører på lavblus, men kan behandle de love, der er nødvendige under coronakrisen.

Jeg vil aldrig glemme onsdag den 11. marts. 

Som formand for Folketinget var jeg til møde i Statsministeriet sammen med partilederne. Statsministeren orienterede om de tiltag, som regeringen ville tage for at bringe Danmark gennem coronakrisen så skånsomt som muligt.

Partilederne forstod alvoren. De gav håndslag på at arbejde konstruktivt for at gennemføre den nødvendige lovgivning. 

Min opgave som formand for Folketinget stod onsdag aften ganske tydelig. Folketinget skal fortsat fungere, og vi skal kunne håndtere det parlamentariske arbejde. Der er afgørende brug for at kunne lovgive i en krisesituation. 

Torsdag morgen samlede jeg Folketingets ledelse til møde om, hvordan vi skulle forholde os. Man kan ikke lukke landets parlament, men partierne var enige om at holde Folketinget kørende på lavt blus. 

Alt det praktiske omkring lovgivning fik vi allerede styr på om torsdagen. Og vi gennemførte samme dag den første hastelov på sundhedsområdet. Flere vil følge den kommende tid. 

Vi har indrettet Folketinget på en måde, så vi følger de generelle råd om ikke at være for tæt og ikke for mange mennesker samlet. 

Udvalgsmøder foregår i den store landstingssal, hvor vi kan holde stor afstand mellem deltagerne. I Folketingssalen er der kun 95 medlemmer, som deltager i afstemninger. Der skal være mindst 90 medlemmer for at kunne vedtage en lov. 

Da jeg sad i formandsstolen torsdag ti minutter i midnat slog det mig, at jeg var vidne til et historisk øjeblik. 

Medlemmerne sad ikke på deres vante pladser og trykkede på afstemningsknappen. De stod op og var fordelt over hele salen med et par meter mellem hinanden. Tingsekretærerne Erling Bonnesen fra Venstre og Christian Juhl fra Enhedslisten talte medlemmerne og sørgede for, at det gik rigtigt til.

Jeg har ikke selv prøvet at stå op i Folketingssalen for at stemme, selv om jeg har været medlem af Folketinget i mere end 25 år. Den elektroniske afstemning blev indført i 1982.

De ansatte i Folketingets Administration arbejder så vidt muligt hjemmefra med undtagelse af de funktioner, der skal være til stede, for at Folketinget kan fungere. 

Jeg kan klart sige, at lovgivningsarbejdet er i trygge hænder. Vi kan gennem-føre de tiltag, der er nødvendige. Det har for mig og hele Folketinget været afgørende. Også dette er gennemført i enighed med hele Folketinget – og tak for det.

Det politiske arbejde, der skal gennemføres, fungerer. Der er stadig forhandlinger i gang – f.eks. på klimaområdet – men på en sikker måde ved hjælp af Skype, telefon og e-mails. Det er de enkelte ministerier, der har ansvaret.

Danmark har en regering og et Folketing, der er trådt i karakter. 

Danmark og hele verden er i en hel speciel situation, som vi ikke har set før. 

Vores opgaver som borgere er at vise ansvar og følge de råd og opfordringer, som myndighederne giver.

I denne tid er det dejligt at se, at vi står sammen og viser samfundssind. Spejdere, Røde Kors og hele civilsamfundet hjælper ældre og svage med at købe ind. Foreningerne er en kæmpe gevinst for vores samfund.

Det er Danmark, når det er bedst.

Det er der grund til at glæde sig over og takke for.  

Vi skal nok komme igennem det.

Foto: Ólafur Steinar Ryes Gestsson, Scanpix