95 medlemmer til hastebehandling af lovforslag i Folketinget

12.03.2020

Clearingaftaler betyder, at ikke alle medlemmer behøver at stemme om lovforslag.

Folketingets ledelse har besluttet, at der kun skal være 95 medlemmer til stede i Folketingssalen ved hastebehandlingerne af de lovforslag, der skal give regeringen lovgrundlag til at gennemføre initiativerne i forhold til coronavirus. Det tilrettelægges gennem de såkaldte clearingaftaler. De sikrer, at alle partier er repræsenteret ved afstemningen.

Det betyder en clearingaftale
Clearingaftaler sikrer, at det er muligt at gennemføre afstemninger i Folketingssalen, uden at alle medlemmer er til stede.

Clearinger er uformelle aftaler mellem folketingsgrupperne. Med aftalerne kan et antal folketingsmedlemmer fra hver partigruppe få fri fra afstemningerne i Folketingssalen, uden at der derved rokkes ved flertallet i Folketinget.

I praksis indgås aftalerne typisk ved, at partigrupperne aftaler for en hel folketingssamling, hvor mange medlemmer hver partigruppe kan cleare hos hinanden. Når et medlem er clearet, stemmer medlemmet ikke i salen den pågældende dag. Medlemmet kan dog godt være i Folketinget og passe sit øvrige politiske arbejde. 

Det er det enkelte parti, der selv planlægger dag for dag, hvem der stemmer, og hvem der er clearet. Der skal deltage mindst 90 folketingsmedlemmer i en afstemning, før Folketinget er beslutningsdygtigt.


Sideansvarlig: Claus Brask